2019. 01. 09.

Mi a különbség a red dot, reflex sight és holosight között?


Mindig is szeretted volna tudni, de féltél megkérdezni? Ha már azon a szinten vagy, hogy érdekel az ilyesmi és ne minden csak "red dot" legyen, klikkelj beljebb egy rövid összefoglalóhoz a red dot stílusú irányzékokról...


A dolog pofon egyszerű. Az éles red dotokat három nagyobb családra lehet osztani. Ezek a:

- reflex sight

- prism sigh

- holo sight


- A reflex sightok által használt technológia egészen 1900-ig nyúlik vissza. Semmi közük a reflexhez, mint reakcióidőhöz és igazából reflector sight az eredeti elnevezésük, mert reflektálnak, azaz tükröznek. Vannak elemet/akkumulátort és vannak optikai szálas, környezeti fényforrásokat használó variánsok. A kifejezést manapság főleg nyitott, egy lencsés red dotokra használják, melyekben egy LED világít és egy üveg segítségével tükröződik a "pötty" a lövész szemébe. (Ilyen például az Aimpoint család.)

- A prism sightok egy hengerben kapnak helyet, általában minimális nagyítással rendelkeznek és prizmákkal fókuszálnak. Mondhatni, ezek amolyan red dot-távcső hibridek és a gravírozott célkeresztnek köszönhetően asztigmiával együtt élőknek is éles képet biztosítanak. Az elem lemerülése után továbbra is használhatóak maradnak. (Ilyen például a Trijicon ACOG.)

- A holo sightok Holographic Weapon Sight (HWS) lézert használnak LED helyett és komplex lencserendszer segítségével vetítik a holografikus képet a célpontra. Ezek jobban eszik az elemet és a használt technológia miatt drágábbak, nem viselik olyan jól a hideget, cserébe jobban kezelik a parallaxist. (Ilyen például a Vortex RAZOR AMG UH-1.)

Azonban: legyen az nyitott, henger alakú, vagy szögletes Eotech forma, elmondható, hogy az Airsoftban használt replikák nagy része a sima reflex sight technológiát használja egy, vagy két lencsével.