2019. 02. 19.

M4 hop-up kamra használata Dboys, AGM, Classic Army FN SCAR-L-ben


Hozzám került egy igencsak rémes állapotban lévő, belső nélküli Dboys FN SCAR-L. Az alkoholos tisztítási folyamatok után kapott egy frissen hézagolt és kent Dboys gearboxot SHS SCAR-L nózival, de a legfontosabb belső alkatrészt - a hop-up kamrát - csak halogattam. Mivel a CNC-zett alternatíva drága, egy eredeti Classic Army, vagy Dboys pedig idehaza beszerezhetetlen, úgy döntöttem, hogy olcsóbb megoldás után nézek. Az Interneten persze semmit nem találtam, csak azt, hogy az AR15/M4 kamrákkal nem kompatibilis. Vagy mégis?

Összehasonlítva a klasszikus AR15/M4 kamrát a Classic Army SCAR-L kamrájával, a legfontosabb részeken megegyeznek. A legfőbb eltérés a magasságban és a hosszban van. A kamra magassága nem befolyásolja a kompatibilitást, a hossza viszont probléma.


Ahogy a képen látszik, a nyúlvány, amin a Classic Army SCAR-L kamra állítógyűrűje van, hosszabb, mint a gyűrűs állítású korszerűbb M4 kamrák. A régebbieknek meg egyáltalán nincs ilyen nyúlványuk. Egy leselejtezett AEG rugó méretre vágásával azonban kitölthető a gearbox és a kamra közötti űr.


A kamra upper felőli részéhez puritán megoldásként egy darab radírt, annak is a keményebb végét vágtam méretre. Ez elég kemény ahhoz, hogy a helyén tartsa a kamrát, ugyanakkor az impulzusokat/rázkódást is könnyebben nyeli, mint egy merev műanyagdarab. Persze lehet kísérletezni mással is.



A gearboxot úgy kell megállítani, hogy teljesen előrelógjon a nózi, behelyezni a tárat és a hüvelykivető nyíláson keresztül hátrahúzni a hop-up kamrát, amennyire csak lehet. Ezután le kell mérni a kamra és az upper közötti távolságot. Akár be is lehet jelölni a kamra oldalán, hogy meddig lóg bele az upperba. (Vagy az élesen a barrel extension-be.)

Tehát a test felőli részhez egy körülbelül 22 - 23 milliméteres radírdarabot vágtam. Én egy régi, de hibátlan Classic Army kamrát használtam.

A gearbox és a hop-up kamra között egy 8-9 milliméteres hézagot kell kitölteni. Érdemes hosszabbra hagyni a rugót és többször belepróbálni. Lehetőleg minél kevésbé legyen hézagos és minél kevesebb látszódjon a nóziból. Továbbá összeszerelés után nem árt picit igazítani a rugón, hogy belül ne érjen hozzá a nózi.



Nem tudom, hogy mennyire tartós ez a megoldás, csak azt, hogy jelenleg működik. Benne van, hogy a rugó elkezdi horzsolni a nózi külső felületét, ha elmozdul, szóval mindenki a saját felelősségére használja.