2007. 12. 18.

JG HK 416 Bemutató


Szerelem első látásra volt anno a Heckler & Koch 416-osa, melynek realsteel változata lényegében egy "megjavított" és áttervezett M4 carbine. Az eredeti airsoft replikát a VFC kezdte gyártani, majd az SRC is megvillantotta a prototípusát, de igazi meglepetés volt a közösségnek, mikor minden beharangozás nélkül került a shopokba a JG változat...


A Jing Gong három verzióban dobta piacra a fegyvert: Egy mini type akkukhoz passzentos AN/PEQ-es előrevezetékezett, egy nagy kapacitású akkukat is elbíró, Choate válltámaszos hátravezetékezett és egy 14.5 inches csőhosszúságú, M16 tusos változat képében. Én a Choate verziót találtam ki magamnak, lévén akadt itthon egy extra standard M4 válltámasz, ha cserélgetni támadna kedvem.


A doboz a JG-től megszokott karton, melynek tetejére ezüstös alapon feketével nyomtatták a tartalmára utaló dolgokat. Odabent sem más a helyzet, a fegyveren kívül a 300 BB-s tár, tisztítópálca, akku, töltő, BB-k és egy vastag használati utasítás, melynek belső lapjain ott olvasható a Vega Force Company felirat (hi-hi).

A dobozból kivéve a HK 416 masszív és szép kivitelezésű másolatát tartottam a kezemben. Elölről hátrafelé haladva: fém CNC-zett lángrejtő, fém gázblokk, tetején a csúnyácska elülső flip-up irányzékkal, fém CNC-zett előagy. Igen CNC-zett, de elég csíkos és a szélek is élesek. Ajánlott vertikális előagyi markolattal, és/vagy kézvédő panelekkel használni.


Következik a test és itt megállnék egy picit, ugyanis a JG másolatáról tudni illik, hogy az első szériás darabok még szürkés árnyalatú testtel, sárgás márkajelzéssel és ferde vágású tárfészekkel rendelkeztek, ami nem tette éppen autentikussá a replikát (Noha a korai 416-osok tárfészke szintén ferde volt). Amikor megrendeltem a cuccot, még szó nem volt arról, hogy a JG orvosolni kívánná a problémát és végig abban a hitben voltam, hogy mikor leemelem a doboz tetejét, a gen. one csücsül majd odabent. Közben a JG kijavította a színeket és a tárfészket és amikor megjött a csomag és megláttam a doboz tetején a javított verziós grafikát, volt egy olyan érzésem, hogy hozzám már a gen. two érkezett meg.


A test tehát ABS-ből van, de nagyon szép kivitelezésű és igazából csak erős nézegetés, tapogatás után lehet megmondani, hogy műanyag. Nem mindennapos dolog az sem, hogy egy kínai koppintás nagyrészt tartalmazza az eredeti fegyver márkajelzéseit. Híresztelések szerint a HK már szólt is a JG-nek, hogy nem kéne erőltetni a márkajelzéseket, mert dá-dá lesz, szóval állítólag nemsokára a HK nélküli, JG 416 feliratos testek kerülnek majd forgalomba. Továbbá még a test tetején a 20 mm-es öntött sín is fém, ami sajnos egy 1-2 milliméterrel alacsonyabban ül az előagynál. Oda kell pakolni egy EoTechet és akkor pont nem látszik. Aztán fémből készültek még a test mozgó alkatrészei és az állítható hátsó irányzék. A pisztolymarkolat anyaga megegyezik a test anyagával, a motor magasságának állítását pedig csavarhúzós módszerrel oldották meg.




Végére maradt a hat fokozatban állítható buffer tube, amit az előagyhoz hasonlóan alumíniumból kraftoltak és a realisztika kedvéért lecsavarható a castle nut. A Choate válltámasz szintén a test anyagából készült és gumírozott vége eltávolítható. Alapból egy Shuangbao large type 1500-as 8.4-est pakolnak mellé a dobozba, amit kissé nehezen lehet belegyömöszölni, hát még kivenni. Akkutus lévén véleményem szerint elférnek benne a nagyobb kapacitású erőforrások is, de az adott termék celláinak mérete után vásárlás előtt nem árt tájékozódni.

Teljesítményről majd akkor fogok írni, ha már terepen is járt és szétszedtem, de annyi biztos, hogy fekete megerősített gearbox és fém rugóvezető van benne. Emellett a külföldi pletykák szerint a gen. two-ban acél henger és fém csapágyak kerültek. Az külföldi kronózások dobozból 430 FPS-es értékeket mutatnak. Ezt is próbálom majd lemérni. Legjobb, ha a kezetekbe fogjátok és átnyálazzátok. Engem már meggyőzött, most rajtatok a sor.


A jó:
- Ez egy HK416 jó áron
- Márkajelzések
- Szép kivitelezés
- Megerősített gearbox


A rossz:
- Műanyag test (ami mellesleg az áttervezett tárfészek miatt nem fogadja például a Thermold tárakat)
- Műanyag hop-up kamra
- Nem a sínre szerelhető elülső irányzékot kapta
- Az újratervezett markolat picit javít ugyan a fogásán, de a nagykezűeknek még mindig túl vékony lehet
- Choate válltámasz lehetne szebb / strapálhatóbb


A csúf:
- Hogy te is erre fogod költeni minden pénzed és kettőt veszel belőle, mert annyira rideg.

Update:
Előre kellett vezetékeznem a gearboxot, közben ment a filó, hogy megbontsam-e, de csak nem bírtam megállni és szétkaptam. Kronózni így már nem lesz értelme sajnos. Sorry a képekért, eléggé este volt már.


Amint látjátok igazából a fekete külsőn, fekete selector plate-en és a hengeren kívül minden ugyanolyan, mint az eddigi JG M4-es szériákban, vagyis nem igazán hasonlít a korábban beharangozott 2008-as megerősített V2-es JG gearboxhoz. Fém rugóvezető és baromi erős rugó, ami már nincs a dugattyúhoz kapcsolva, noha a dugattyú még mindig Marui stílusú. A fogaskerekek nincsenek agyonzsírozva és nincs rajtuk márkajelzés, a hézagolás meg szinte teljesen hiányzott az összeállításból. A gearbox egésze átlagban stabilnak mondható, de picit csalódtam, hogy nem megerősített, annak ellenére, hogy fekete. Bár akármilyen is legyen, V2-es GB-be M110-nél nagyobb rugót nem szívesen tennék.