2008. 01. 20.

Classic Army M15A4 Carbine Sportline bemutató


A 2007-es év rahedli sok kínai replika replikát hozott az airsoft-társadalomnak, amire egyesek szerint az év vége felé debütáló Classic Army Sportline sorozat volt a válasz. Mások azt mondják, hogy a minőségi gyártó budget szériáját már régebb óta tervezte és most került megjeleníthető állapotba. Akárhogy is legyen, a CA ráfeküdt az olcsóbb, de igényes replikák gyártására és az idei Shot Show-ra olyan Pro- és Sportline darabok bemutatását tervezi, mint a SCAR-H GEN III arctámasszal, AR-10, vagy egy rakat MP5 és a mindkét verzióban megjelenő P90.

2008 elején hazánkba is eljutott a Sportline sorozat legelső darabja, az M15A4 Carbine, amiről a klikk után olvashattok bővebben...



Rögtön a lényegre térve a dobozzal kezdem, amire fekete alapon fehér és piros betűkkel kerültek rá az adatok. Semmi durva kartonos tapintás, egyszerű, de mégsem igénytelen. A doboz egyik hosszú oldalán egy fülnél fogva lehet megmarkolni sportosan a cuccot, ha hurcolászni szeretnénk. Ötletes.

Odabent leginkább a barnás tojástartó feeling fogadja a szemlélődőt, ami szintén a Sportline széria jellegzetessége, de igazából nem zavaró, hiszen úgysem a dobozzal játszunk. Fegyver, 300 BB-s szürke high-cap tár, tisztítópálca, 500 CA BB, leírás, CA katalógus, ennyi.



Fegyver ki, tapi. Kellemes, masszív, könnyű. Ezek a jelzők, melyek eszembe jutnak. A felhasznált anyagok kifejezetten jónak mondhatóak, a testet és a hordfogantyú markolandó részét kivéve minden fém, aminek fémnek kell lennie...legalábbis kívülről. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a fémek amolyan...rozsdás érzetet keltenek, pedig nem acélból vannak. Picit buborékosak és könnyen kopnak. Cserébe hamarabb viselt külseje lesz a replikának.



A fönti képen többek között az egész gearboxon átfutó, vastag, puha, jó minőségű vezetékezés előagy felőli vége látható.


A műanyagok jók, főleg a pisztolymarkolaté meggyőző. A handguardé már kevésbé, belülről kicsit műanyagos hatású. Őszintén szólva a Boyi/Dboys handguardjának anyaga és kidolgozottsága is jobban tetszik egy picivel. Persze kívülről meg nem mondanánk róluk, hogy melyik melyik. Lehet, ez már csak a személyes preferencia kicsapódása és másnál másképp nézne ki az ítélet. Az öt pozícióban állítható válltámasz meg vagy valami ötvözet, vagy nagyon szépen textúrált ABS.


Külföldi bemutatók szerint három részből álló külső csövet kapott, de én csak a test felőli részen fedeztem fel a három hernyócsavart. A gázelvezető teljesen hiányzik, így talán nagyobb hely van különféle akkuk bepakolásár, cserébe kevésbé realisztikus.


Szintén korai külföldi review-k szerint ez a sín műanyag. Elképzelhető, hogy azóta a CA lecserélte, ugyanis ez itt konkrétan fém.

A CA úgy döntött, nem hagyja feketén a Sportline M15A4 Carbine testét, amin mellesleg teljes ArmaLite jelzések vannak. Valószínűleg azért színezték át tehát, hogy ne legyen műanyag érzete a cuccnak. Van, akik szerint szürke lett, én inkább azt mondanám, hogy gallyra olyan színe van, mint a Proline Vietnam és XM177 E2-nek. A tárkioldó és felhúzókar rugója erős, a JG-khez viszonyítva sokkal erősebb. A felhúzókar valamiért csak akkor ugrott vissza teljesen a helyére, ha teljes kihúzás után rögtön elengedtem. Ellenkező esetben egy fél centire megakadt az eredeti pozíciójától.



A fegyverhez mellékelt CA tár olyan tökéletesen, szinte lötyögés nélkül passzol a tárfészekbe, hogy csuhaj.



Csini kék színnel ellátott belső alkotóelemek. Noha alumíniumból vannak, szépen megmunkált, jól tömítő darabokról van szó. Továbbá műanyag, egyrészes hop-up kamra, ami jól állítható, nem lötyögnek a részegységei, valamint a felhúzókar alatt látszik még a test rögzítésének megújított csatlakozása.


Próbálkozás a belsőcső megmunkálásának a lefényképezésére.



High Torque CA Motor, ami állítólag hajlamos behalni és melegedni. A hidegben jól szerepelt, nem melegedett, bár nem is lett túlhajtva.


A chrono teszteredményei. Belőtt, azaz nem letekert hop-uppal és 0.20-as Blaster BB-vel.

Összegzésképp, ha kezdő, gyűjtő vagy, vagy egyszerűen szeretnél egy olcsó Armalite-ot és a Classic Army Sportline szériája mellett döntesz, nem fogsz csalódni. Ha viszont villogni szeretnél a fegyvereddel, mert egy pozőr vagy, vagy MilSim-hez kell, akkor vedd meg a drágábbat.


A jó:
- Masszív
- Sok fém alkatrész
- Műanyag testű fegyver létére szép kidolgozás
- ArmaLite márkajelzések
- 320-340 FPS
- Ugyanolyan fém high-cap tár, mint a Proline sorozatnál
- Olcsó


A rossz:
- Alu belső cső (bár szépen megmunkált, idővel valószínűleg kopni fog.)
- Műanyag hop-up kamra (de igazabából panasz nincs rá.)
- A test fém alkatrészei rozsdás tendenciákat mutatnak és könnyen kopik róluk a festék
- Több helyről hallott motor problémák


A csúf:
Talán az az érzés, ami azt sugallja, hogy vegyél bele fém hop-up kamrát, prec. csövet, fém rugóvezetőt, csapágyakat...