2019. 03. 22.

G&G FN F2000 bemutató


Újabb bullpup csoda, amit sokan talán éppen a Splinter Cell videojátékokból ismernek. Az éles F2000 a P90 kevésbé sikeres nagytesója, amit 2001-ben mutattak be és egyedi módon nem oldalra dobálta a hüvelyeket, hanem elől a gázblokk mellett szabadult meg tőlük....




A doboz a Cybergun által átcsomagolt verzió, noha nem látszik rajta. A vákuumformázott belső eléggé kiábrándító és nincs összhangban a fegyver által képviselt minőséggel.

Főbb jellemzők:

- Bullpup konfiguráció
- Szálerősített polymer/műanyag test
- Bal és jobbkezes használat (kivéve a felhúzókart)
- Gyors FPS állítási lehetőség, gyors rugócsere
- FN márkajelzések, sorozatszám
- acélköpenyes, tekerős high-cap tár


Az első benyomás alapján minőségi, viszonylag nehéz és nagyon masszív. Szálerősített, vastag anyag. Rövid length of pull. Remek illesztések, sorjának szinte semmi nyoma. Konkrétan az első komoly AEG-em, a Classic Army HK G36K anyaga és érzése jutott róla eszembe.


Acél mínuszos lángrejtő és az alumínium külső cső. A gázblokk a két állásba kapcsolható gázszeleppel. Az airsoft verzión csupán kozmetikai extra ami a realisztikusságot növeli, az eredetin a hangtompítós használathoz biztosít megfelelő gáznyomást.


Mint feljebb említettem, az éles fegyver egyik különlegessége, hogy jobb oldalon elől szabadul meg a hüvelyektől. A hüvelykivető nyílás itt is zárható, de örültem volna, ha legalább egy kis bemélyedést kialakítottak volna abba az irányba, ahonnan a hüvelyek érkeznek, mert így egy picit kiábrándító, igaz közelről kell nézni, hogy észrevegyük ezt a hiányosságot.

A szíjakasztó picit bugyuta hatást kelt és csak helyet foglal. Egy régebbi kor hagyatéka. Ma már picatinny 1913-as sín, vagy QD csatlakoztatási lehetőség kerülne a helyére.


A felhúzókar. Nagy, masszív, ergonomikus és túltervezett. Hátul lehet akasztani, de egyéb funkciója nincs.



A távcső burkolatának eltávolítását a fönti képen látható gomb lenyomásával kezdeményezhetjük. Ezután picit előre tolva és megemelve már le is vehető.



Az optika a burkolat nélkül már-már vicces és gagyi hatást kelt, de ez az eredetin is hasonló. A távcső maga 3.5x nagyítású és éles, de rendesen lefényképezni sajnos nem sikerült.


Nem kell megijedni, a megfelelő távolságot megtalálva a szem és a távcső között (eye relief), a nagyított kép valójában megegyezik a távcső külső héjának átmérőjével.


A hátsó irányzék....helye. Ebből a modellből kihagyták, mint ahogy az elülső irányzékot is. Ettől függetlenül én továbbra is kizárólag a távcsöves verziót venném. Szerintem dögös a távcsőfedéllel, de ha nincs rá szükség, egyszerűen levesszük és teszünk rá nyílt irányzékot, vagy optikát.


Sorszámok, markingok, márkajelzések.




Az élesnél ezt a hátsó szépségpúpot felcsapva analizálhatjuk például, hogy miért nem adagol a fegyver, de itt az AR-15/M4 stílusú hop-up kamrához biztosít hozzáférést, ha állítani kell.



Bal és jobb kézzel is kapcsolható tűzkapcsoló. Igencsak nehezen és jól érezhetően kattan egyik állásból a másikba. Az újabb kiadású G&G F2000-ekben már programozható mosfet is van és akár burst-öt is beállíthatunk, de ez még csak egyest és sorozatot tud.

Az elsütőbillentyű aktiválása nagy erőkifejtést igényel. A G&G diszkréten elhelyezhetett volna egy marokerősítőt is a dobozban.


Feszes tárkioldó megnyomásához határozott, felfelé irányuló erőt kell kifejtenünk, ami jó, mert nem fogjuk véletlenül aktiválni és ejteni a tárat, ugyanakkor rossz is, mert a tárat jó magasan kell fogni, hogy a mutatóujj külső felével aktiválni tudjuk. Gyakorolni kell a tárcserét.


A tárfészek. A gearbox alján látható, kiálló csavar miatt válogatós a tárakkal.


Nem délibáb, a G&G F200-hez mellékelt tár valóban hosszabb, mint egy hagyományos AR-15/M4 tár és ennek megfelelően 450 bb-t képes befogadni.


A hátsó szíjakasztó kialakítása hű az eredetihez, de mégis jobban örültem volna, ha valahogy belülről lefedik. Nemcsak illúzióromboló a motor látványa, de még a kosz is könnyen bejut a testbe.


Hogy ne csúszkáljon a fegyver a vállon, a vége kapott egy jókora gumidarabot, aminek az alját kifordítva és az egészet felfelé tolva férhetünk hozzá az akkuhoz és a gearbox hátuljához.



A fém insert a rigiditásban próbál segíteni. De csak úgy oda van téve és simán kieshet egy akkucserénél.


Alapból csak a rugót tudjuk beljebb, vagy kijjebb tekerni, hogy állítsunk az FPS-en, de a két csavart eltávolítva akár rugót is cserélhetünk, vagy kihúzhatjuk az egész gearboxot hátrafelé.



Ez a csap tartja a fegyver egész elülső részét. Mindenféleképpen el kell távolítani, hogy hozzáférjünk a belső csőhöz, hop-up kamrához.


Az előagymarkolat az alsó testen keresztül fölső testbe kapaszkodik.


Field stripped.


Rádiuszolt, minőségi 8 mm-es V6-os gearbox átlagos motorral és egy kis toldattal, hogy elférjen a végében a rugócserés funkció.

A cut-off leverre szoktak panaszkodni a tulajdonosok, ugyanis hajlamos kiakadni, de viszonylag könnyen orvosolható. Ennél a darabnál nem jelentkezett ez a probléma.



Nem mindenkinek való, de szerethető darab. Hangsúlyosan masszív és minőségi. Állítható FPS és még márkajelzések is vannak rajta. Ha pedig már meguntuk, a vízen is megállja a helyét.