2009. 06. 06.

ACM Magpul UBR (Utility Battle Rifle stock) bemutató


Rajongásom legújabb darabja az Element által koppintott és koránt sem könnyen beszerezhető UBR válltámasz. Megjelenése óta vadásztam rá, de csak pár hete sikerült rábukkannom egy megbízható beszerzési forrásra...

Az UBR a Magpul M93-as hasonló képességekkel bíró válltámaszát hivatott leváltani, de az UBR az M93-hoz képest apró dolgok raktározására is képes. Az sem volt elhanyagolható tényező a tervezésénél, hogy elődje úgy nézett ki, mintha egy sci-fiből csöppent volna elő, ezért az UBR-t sokkal letisztultabbá, emészthetőbbé varázsolták, de még így is kellően dizájnos maradt.

Az M93.








Anyagát tekintve valamilyen strapabíró nylon fiber, vagy még annál is erősebb cuccból öntötték, mindenesetre nem mezei ABS. Az egyetlen dolog, amit a korábbi képek alapján fémnek hittem, az az állításkor hátrahúzandó "kar" az alsó részen. Kivitelezésileg már hagy maga után kívánnivalót. A fém részek rendben vannak, de a nylon fiber néhol picit sorjás. Egy leheletnyivel csúnyább, mint a szintén Element CTR válltámasz koppintása. AEG-ekre, GBB-kre, vagy akár éles AR variánsokra (nem ajánlott) is fel lehet applikálni, köszönhetően a mellékelt AEG adapternek és normál hosszúságú speckó buffertube-nak.



Arctámaszból is kettő van a csomagban, melyek közül az egyik egy picit szélesebb. GBB-kre a buffer tube végébe csavarozandó nagy csavarral sokkal stabilabban és biztonságosabban fel lehet rögzíteni, ugyanis AEG-eknél alul középen egy apró hernyócsavar, valamint a két oldalsó, arctámaszt is tartó csavar fogja csak oda az adapterhez. A válltámasz tároló részét egyszerűen a fedlapokat rögzítő csavarok eltávolításával tehetjük szabaddá.

Az ACM UBR 6 fokozatban, egyetlen gombnyomásra állítható és a két fő darab stabilan illeszkedik egymáshoz. Az M93 ki/bepattintható műanyag insertjéhez képes itt egy hernyócsavar betekerésével határozhatjuk meg előre a kihúzási távolságot. Az alsó és felső részt a Remove felirat fölötti gomb és az állítókar együttes megnyomásával lehet szétcsúsztatni.


Az egyik legjobb dolog ebben a válltámaszban az, hogy egy kis csinglissel megfűszerezve ugyan, de többé-kevésbé hitelesen megtalálhatóak rajta az eredeti markingok. A Magpul reagált is a replikára és egy hivatalos figyelmeztetést, összehasonlító dokumentumot is kiadott a hamisítvánnyal kapcsolatban.


A fönti képen jól látható, hogy az AEG adapteren hagytak egy lyukat a vezetékezésnek, ami a felsőrész végének eltávolításával akár akkuk fogadására is képessé teheti az UBR-t.



Ezen a neten talált képen jól látszik a válltámasz belső szerkezete, ami koránt sem teljesen üreges. (Source needed.)

Összességében, aki Magpul rajongó és nem szeretne 300-400 dollárokat költeni az eredetire, annak mindenféleképp megéri. Az UBR teljes mértékben hozza az eredeti képességeit, de egy picit gyengébb kivitelezésű, mint az ACM M93, vagy CTR replika, melyeken cserébe egyáltalán nincsenek márkajelzések.

A jó:
- Airsofthoz képest strapabíró anyag
- Masszív
- Tetszetős külső
- Egyszerű kezelés
- Márkajelzések

A rossz:
- Csak egy másolat
- Az eredeti UBR-hez képest gyengébb anyagokból készült
- Lehetne szebb a megmunkálása
- A legapróbb karc, dörzsölődés is meglátszik rajta
- Az első generáció apróbb fémdarabjai állítólag törnek
- Nem hivatalos PTS termék, a Magpul által nincs engedélyeztetve

A csúf:
- Hatalmába kerít és minden pénzed rá akarod költeni, cserébe szinte beszerezhetetlen.