2009. 06. 30.

A&K / Waterloo Magpul Masada / ACR bemutató


A 2007-es Shot Show-n bemutatásra került és nagy meglepetést okozó fegyvert a Magpul cég Masada ACWS-ként (Adaptive Combat Weapon System) mutatta be, majd később Bushmaster ACR (Adaptive Combat Rifle) és újabban Remington ACR lett belőle. Feltehetőleg, mivel (a cikk írásakor) a real steel verziót még mindig nem dobták piacra, a PTS változat sem jelenhetett meg egyelőre emiatt, noha megjelenésének beígért időpontjai között az idén nyár szerepelt legutoljára.
Számomra a Masada úgy volt tökéletes, ahogy először megjelent, de változtatásokat végeztek rajta az elmúlt két évben és pontosan ezért szereztem be az ACM változatát a feltehetően ACR-t mintázó PTS helyett. Tudtommal ez az első darab Magyarországon...


Az igazi.


A dizájn adott volt, a Waterloonak csupán az Interneten fellelhető képek, videók alapján és CAD rajzokkal felturbózott tervekre hagyatkozva kellett a fegyvert megformálnia. Pont emiatt itt-ott szemmértékre is látszik, hogy nem teljesen tökéletesek az arányok, de annak ellenére, hogy nem volt kézzel fogható minta, elég jó munkát végeztek. Az apró eltéréseket be lehet tudni annak is, hogy lényegében egy gearboxot kellett valahogy belevarázsolni a testbe.


Meg kell jegyeznem, a Waterloo Masada nem nevezhető tipikus kínai koppintásnak, hiszen a fegyvert teljesen az alapoktól tervezték meg, beleértve az egyedi hop-up kamrát és bolt catch-et is. Ilyet eddig csak a gyengus JLS SCAR és FN F2000 mondhatott el magáról.


Az A&K Masadát FDE és fekete színekben, ezen belül is két változatban gyártják. Az M90 verzió az amerikai és japán piacra szánt replika. 300 FPS körüli, narancssárga lángrejtővel, fém csapágyakkal, de nem megerősített gerabox alkatrészekkel. Az M120 verzió annyiban tér el, hogy 470 FPS körül teljesít, fém lángrejtője van és az M90 verzió műanyag belső alkatrészeivel szemben fém rugóvezető és teflon teli henger lapul benne. A bemutatóban az M120-as verzió került nagyító alá.


Fegyver, előagy, 300 rnd polymer PMAG, hátsó irányzék és leírás. Semmi extra.


A replika ismeretlen fajtájú és nagyon masszív polimert használ, nem ABS-ből készült. Az ACM termékektől már megszokhattuk, hogy az öntések mentén néhol sorjás és ez ennél a replikánál sincs másképp. A polimer viszont szépen textúrált és a test csapjai annyira feszesen illeszkednek a helyükre, hogy szó szerint ki kell kalapálni azokat. Tuti nem lehet őket elhagyni. Az Interneten található és a cikkben szereplő képek sem adják vissza a fegyver napfénynél tapasztalható barnás színét. Engem kellemes meglepetésként ért, ugyanis pont azt szerettem volna, ha sötétebb barna árnyalatot látok viszont rajta. Bejött. A test felső része CNC-zett alumínium, jó vastag. Kézbevétel után az első gondolatom az volt, hogy: "Kell még egy ilyen!"



Egyedi tervezésű flip-up irányzék. A gomb megnyomása után manuálisan pattintható fel-le.


A test egyetlen csap eltávolításával szétnyitható, ha gyors ellenőrzésre lenne szükség.




Az előagymarkolat mini type akkuk fogadására képes. Ezt eltávolítva a külső cső és QD (quick detach / gyorsan cserélhető) csőrendszer látható. Ezt a feature-t remekül sikerült lemásolnia a Waterloonak és emiatt lett kétrészes a hop-up kamra. Külföldi review-k szerint a kétrészesség ellenére sem szökik belőle a levegő. A cső egyetlen gomb lenyomásával és a rögzítő gyűrű elfordításával cserélhető. A csőrögzítő gyűrű nyelve rövidebb, mint a real steel, hogy jobban elférjenek előtte az akkumulátorok. Alapból tapasztalható némi cső lötyögés, amit úgy lehet kiküszöbölni, hogy a lehető legjobban nyolc óra felé tekerjük a csőrögzítőt. Természetesen rövidebb külső csövet is lehet hozzá vásárolni, 6.04 mm precíziós belső csővel és hop-up kamrával megfejelve. A fegyver belső csöve egyébként meglepően tiszta volt.


Mint említettem, a hop-up kamra egyedi tervezésű. Az AUG-hoz hasonlóan két csavar oldalt rögzíti a külső csőhöz és leginkább a kétrészes M4-AK hop-up kamrák fúziójának tekinthető. Az egyedi tervezés viszont egyedi betegségekkel is járhat. Gyenge pontja (azon kívül, hogy buborékos) az amúgy precízen állítható, kamra tetején található aprócska csúsztatható műanyag "patkó", amit az én replikám esetében rosszul öntöttek ki és tologatás közben egyszerűen folyton lepattant. Szerencsére már úton van egy rendesen megmunkált darab helyette.


Az átlagos hop-up gumival ellentétben fordított V bemetszés található a dudoron, ami állítólag stabilabb hop-up effektet eredményez.


A felhúzókár hátrahúzása után a kamu bolt carrier hátul akad és a "sátorvas" elejében található kétoldali bolt catch lenyomásával újból a helyére csattan.


A tárfészek. Annyira nem stabil benne a gyári PMAG, mint amennyire egy AR15 variáns tárfészkében szorul.



A válltámasz a két oldalán található gombok egyszerre történő lenyomásával 6 pozícióban állítható. Oldalra is behajtható és emelhető arctámasszal rendelkezik, pont mint az eredeti. Egyáltalán nem lötyög. A végét gumi borítja, amit két csavarral rögzítettek. Az arctámasz alatt húzódó csőbe akár elemeket is elpakolhatunk. Sajnos a test-válltámasz összekötő elemét és a megakasztóját a real steel alumíniumával szemben polimerből öntötték. Mint korábban írtam nagyon masszív, de nem lepődnék meg, ha egy durva esésnél egyszerűen eltörne. Tervezésbeli hibára utal, hogy a válltámasz a végénél lógatva noha elbírja a test súlyát, húzó erő hatására azonban szétcsúszhat.


Hátsó irányzékként a Matech flip-up BUIS replikája jár a fegyverhez, ami használatát tekintve átlagosnak mondható. Az amerikai hadsereg is ezt használja. Idővel illik azért lecserélni valami jobbra.

A kronózás szobahőmérsékletlen történt, Guarder Speeder 2000 kronóval, letekert hop-up-pal, 0.20-as Marushin Maxi BB-vel.

Az eredmény 420 FPS +/- ~ 8 FPS ingadozással.


A fegyvert összesen 3 csap tartja össze, meg egy csavar, ami a gearboxot a rugóvezetőn keresztül rögzíti a testhez. Ezeket eltávolítva főbb részeire bonthatjuk le a Masada-t.


A gearbox kivételéhez a pisztolymarkolaton keresztül kicsavarozható, gearboxot rögzítő csavarokat, a tárakasztót és a G36/SCAR-szerű tűzváltókart kell eltávolítani.






A kétoldali tűzváltókar egyébként érezhetően és hallhatóan kattan a három pozíció váltogatásánál, de egy picit lehetne feszesebb.


A nem megerősített gearbox belseje semmi különöset nem rejt, teljesen alap dolgokkal van megpakolva. TM alap gearboxokra emlékeztet, kivéve a zöld trutyit és a silány hézagolást. A nózi egyedi és egyelőre külön nem vásárolható meg. Kapható viszont utánagyártott réz nózi Japánból, drágán. Vagy lehet farigcsálni G&G SR25 nóziból, ha netán tönkremenne. A korábbi infók szerinti réz hengerfej viszont egyáltalán nem réz, még csak nem is alu. Vagy lehet, csak én fogtam ki egy spórolós darabot. Lehúztam 360 FPS környékére jól.


[Használati utasítás / Manual]

A jó:
- Airsoft Masada!
- Egyedi
- Masszív
- Flip-up első irányzék
- QD csőrendszer
- 4 x QD szíjakasztó hely
- Erős polymer alkotóelemek
- CNC-zett, vastag felsőtest
- Kétoldali tűzváltókar
- Fém, hőáteresztő markolattalp
- Működő, kétoldali bolt catch

A rossz:
- Nem könnyű beszerezni
- Flip-up első irányzék
- Külön megvásárolható / utánagyártott alkatrészek hiánya
- Ha rossz öntésű hop-up kamrát fogunk ki, nem biztos, hogy tartani fogja a pozícióját / QC
- Menetes rézbetétek hiánya a pisztolymarkolat alján (igaz, ez a legtöbb gyári airsoft pisztolymarkolat alján szintén nem található meg)
- A válltámasz húzó erő hatására szétcsúszhat
- V2 gearbox negatívumai (ha nagyon szőrszálhasogató akarok lenni)
- Márkajelzések hiánya

A csúf:
Egy viszonylag hozzáférhető árkategóriájú Magpul Masada AEG, amihez nem könnyű hozzájutni...pedig akarod, tudom, hogy akarod.