2009. 07. 30.

PTS vs. Element MOE handguard összehasonlítás


A másolás megállíthatatlan. Az Element család egyik legújabb tagja a PTS MOE polimer előagymarkolat másolata, amit a standard carbine hosszúságú gázcsővel rendelkező fegyverek előagymarkolatának helyére lehet bepattintani, így téve még modulárisabbá és modernebbé a fegyver külsejét...

Igaz, hogy az Element korábban már bebizonyította, nem csak koppint, hanem jobbá is tesz. Ott van például a ver. 2 MIAD pisztolymarkolat, melyet nem csak egy cserélhető F panellel tettek modulárisabbá, de megoldották, hogy a B panelt a markolatfenék kicsavarozása nélkül lehessen cserélni. Két műanyagdarab révén azonban sajnos a tökéletesítésnek nem sok helye maradt a MOE előagymarkolatnál, szinte 1:1 másolatról beszélhetünk.


Külsőre két dolog alapján lehet megkülönböztetni őket. Az Element előagy bal elülső oldalán hiányzik a PTS felirat. Ez számomra pozitívum, mert realisztikusabbá teszi a fegyver kinézetét. Az eredeti Magpul terméken sincs jelen a PTS. A másik dolog pedig, hogy matt fekete festékkel fújták le, aminek őszintén szólva nem sok értelmét látom. Talán túl fényes volt az eredeti felület, talán nem csúszik annyira, de így tapintás alapján rögtön lehet tudni, hogy melyik melyik.



A PTS előagymarkolat rettentő merev és masszív, textúrált és picit fényesebb az Element változatnál. Az Element verzió is komolyabb polimerből készült, de igazán az akkut stabilizáló apró "tüskék” nyomogatásával lehet megérezni a különbséget a két anyag között. A PTS szinte hajlíthatatlan. Az Element kidolgozottsága picit gyengébb, sorjásabb. ACM cuccoknál viszont én igazából már annak is tudok örülni, ha valamit nem ABS-ből öntöttek.


Belülről a festés híján már sokkal jobban hasonlítanak egymásra, de az Element verzióból szintén kihagyták a PTS márkajelzést, valamint ha jobban megnézitek, a gyártás időpontjára utaló jelzéseket is.


Lényegében ennyi. Mindkettőre ugyanúgy lehet szerelgetni a picatinny síneket, a tartósságra pedig csak az intenzív használat deríthet igazán fényt....és ezt Moe is így gondolja.