2010. 05. 28.

ACM Magpul AFG bemutató


Újabb kínai másolat és pofátlanul olcsó. Annyira, hogy egy PTS árából majdnem három ACM verziót vehetsz magadnak. De vajon megéri? Bökd tovább magad, odabent vár az infó...

Mi ez az AFG őrület? Miért jó ez a markolat? A Magpul Angled Fore-Grip az ASAP-hoz, vagy az MS2-höz hasonlóan egy elméletre alapozott termék és a vertikális előagymarkolat evolúciója. A lényege, hogy megfelelően használva az úgynevezett "thumb break" módszer jobb kontrollt biztosít a kezelőnek a fegyvere felett.




Ahogy a képeken is látszik, ennél a fogásnál a kezelő bal karja szinte teljesen előre van nyújtva és kvázi belehúzza a vállába a fegyvert. A megfelelő effekt elérése végett talán célszerű minél előrébb pakolni az AFG-t a fegyveren. Nem biztos, hogy mindenkinek beválik ez a módszer, de az tény, hogy a helyes fogás megtalálása után rögtön lehet érezni, hogy sokkal jobban irányítható a fegyver. Én főleg kisebb termetűeknek (a rövidebb kar miatt), hosszabb előagyakat, sínrendszereket, vagy GBBR-t használóknak ajánlom. Airsoftban természetesen inkább a ridegségi faktor és divat miatt veszik sokan.



Hogy én miért vettem meg és miért az ACM verziót? Nos, az egyszerű válasz az, hogy kipróbáljam. Szerettem volna megtudni, hogy hogyan működik ez a módszer pontosan, milyen érzés és hogy fekszik-e nekem hosszabb távon. Ha nem jön be, nem dobtam ki egy csomó pénzt fölöslegesen. Ha bejön, jöhet az eredeti.

Na de rátérek inkább a replikára. Nem árt tudni, hogy három fajta ACM AFG másolat létezik. Az elsőt nagyon elbaltázták, legalábbis kinézetre. Szerintem képek alapján gyártották le, vagy direkt alakítottak rajta picit a másolásvédelem miatt. A legfeltűnőbb különbség az, hogy a középső ujjtámasz egybe van öntve az AFG testével és hiányosak a márkajelzések.

Aztán van a teljes "minőségi" másolat, ami 1:1-ben megegyezik a PTS verziójával és többek között még a PTS márkajel is rajta van. Továbbá van ennek egy olcsóbb verziója, amiről tulajdonképpen rövid bemutatóm is szól. Az olcsó verzió ismertetőjelei a durva öntés, sorjásság és a csavar mássága, túllógása az AFG bal oldalán. Cserébe tényleg olcsó.



Szerencsére az olcsó koppintás ezen hibái könnyen orvosolhatóak. Nekiestem egy marék nagy finomságú acélgyapjúval és ha nem is lett olyan szép, mint az eredeti, vagy a PTS, mégis sokkal jobban néz ki, kellemesebb fogni és jobban is illeszkedik.

Fontos még szót ejteni az anyagminőségről. Tapintása enyhén érdes, nem csúszik a kézben. A durva külső ellenére nem gagyi műanyagból ontotték. Picit a CA üvegszálas anyagaira emlékeztet és talán azt is meg merem kockáztatni, hogy erősebb az Element Magpul koppintásaihoz használt anyagoknál és tényleg a PTS minőségére törekszik. Üregessége ellenére nem ropog és nagyon masszív. Nyilvánvaló, hogy a "ha odaverem eltörik?" kérdésre nem tudok válaszolni.


Az ujjtámasztó elem kicseréléséhez teljesen szét kell szedni, ami annyit jelent, hogy a középső nagy csavart, ami a sínhez rögzíti és a két kisebb csavart is el kell távolítani belőle. Valamiért végig azt hittem, hogy az XTM panelekhez hasonlóan pattintós megoldással kell végül széthúzni a két oldalát, de nem ez a helyzet. Semmit nem kell pattintani, egyszerűen szét kell nyitni, mint egy könyvet. Picit aggódtam, hogy az olcsóbb változat két oldala gagyi önfúró csavarokkal rögzül majd egymáshoz, de szerencsére menetes rézbetéteket öntöttek a megfelelő helyekre.


A hozzá járó használati utasítás egy az egyben a PTS másolata. Kicsit már szégyellem is magam, hogy rajongó ellenére ilyen durván koppintott terméket vásárolok. A konklúzió viszont az, hogy egy kis munka ráfordításával nagyon kellemes darabot lehet kihozni, olcsón.

(Source needed.)

A fenti képen a real steel verzió látható és az, hogy mi az amit a koppintásból kihagytak. Masszívsága ellenére lehet, hogy nem árt idővel megerősíteni a belső falát egy kis epoxival.