2010. 08. 18.

Cyma CM.040D AK-105 bemutató


Az AK-74MN rövidített változata, az AK-10X család tagja és az AKS-74U leváltója. Airsoftban a CM.031B és érdekes módon magasabbra számozott CM 0.47D előzi meg a CM.040D-t. A 31B volt a legelső AK-105 próbálkozás, ami tulajdonképpen egy nagyrészt ABS-t használó, ergo műanyag testű, rövidített CASLR105A1 koppintás. A 47D már sokkal jobban közelít a real steel-hez, de még mindig csak spiáter tokos, rossz tokfedéllel és csőszájfékkel szerelt wannabe. A 40D? Nos, ő már egy acéltokos VFC másolat. Hogy ez mit jelent? Odabent kiderül...



A csomagban a fegyver mellé egy 600 BB-s nagy kapacitású ABS tárat, gyári 8.4/1400-es Intellect külsőre hajazó akkumulátort, 250 mA töltőt, leírást, tisztítópálcát, irányzékállítót és marék BB-t kapunk. Mindezt a már megszokott egyszerű módon, de biztonságosan csomagolva.


Kézbe véve masszívság fogadja az ember tenyerét, ami a nylon fiber markolatoknak, válltámasznak, valamint a préselt és szegecselt acéltoknak köszönhető. Emellett közre játszik az is, hogy (ha a Real Sword kevés, de minőségi replikáit nem vesszük figyelembe) jelenleg a VFC AK-k a legrealisztikusabb külsővel megáldott AK AEG-ek és ez a realisztikusság szerencsére erről a másolatról is elmondható. A festés matt, néhol selyemhatású fekete, de az irányzószerkezet elemei például érdesek. Lássuk milyen anyagokból épül fel a legfrissebb Cyma AK-105.

Acél csőszájfék, alu elülső irányzék/gázhenger kombó, acél gázdugattyúvezető, alu külső cső, acél tisztítóvessző, nylon fiber előagymarkolatok, alu alsóágy rögzítőgyűrű, alu hátsó irányzék és irányzéktalp, alu zárkeret imitáció, acél tűzváltó kar, acél tok és tokfedél, alu tokfedél rögzítő, acél sátorvas és tárakasztó, alu elsütőbillentyű, alu elülső válltámasz rögzítő, acél hátulsó válltámasz rögzítő, alu infrabak, nylon fiber válltámasz acél szíjakasztóval és borítólemezzel.



Az acél boostert lecsavarva egy hernyócsavarral rögzített + 24 mm-es adapter található, amit szintén eltávolítva akár a már megszokott - 14 mm-es csőtorkolati eszközöket is feltekerhetjük a fegyverre.

Az elülső irányzék teljes mértékben, balra-jobbra, fel-le állítható, nem lötyög. Az elülső irányzék/gázhenger kombó a számomra szebb formavilágú orosz verziót mintázza a bulgár helyett.

A menetes végű tisztítóvessző sem lötyög, de ez nem a menetnek köszönhető, hiszen nincs mibe kapaszkodnia. Annak köszönhető, hogy egyszerűen nincs helye lötyögni, mert beszorul a csőszájfék és az elülső irányzék alján elhelyezkedő rögzítőfogak közé.




A gázdugattyú csöve és az alsóágy a rögzítőkarok elforgatásával könnyen eltávolíthatóak, ha netán más előaggyal szeretnénk felszerelni a fegyvert. Mivel a gázdugattyúvezető üreges és a tokfedél alatti rész szintén teljes hosszában üres, akár 30 cm hosszúságú stick (rúd) típusú akkumulátort is képes fogadni.


Ha az emlékezetemből előrántva összehasonlítom a 40D és pár Kalash AKS-74U (RK-01/W/S) zárkeretimitációját, az rémlik, hogy a Kalashoknál ez az alkatrész sokkal jobban lifegett. Itt szinte alig.



A gyárban hozzácsomagolt tár nem lötyög. További Cyma tárak is feszesen ültek a tárfészekben és rendesen adagoltak. A MAG, Waterloo bulgár waffle és Beta Project AK tárak már picit jobban lötyögtek, de még mindig jól adagoltak. Az infrabak permanensen rögzített, míg a Kalsh-oknál imbuszcsavarral rögzül.


A pisztolymarkolat a Cyma-tól megszokott módon a Classic Army éles vonalait imitálja. Nekem nem tetszett, lecseréltem egy számomra autentikusabb formájú Element markolatra.


A válltámasz egy leheletnyit mozog csupán ennél a darabnál. Elég jó polimerből öntötték, eltörni nem fog, ha nem szándékosan akarjuk azt.


Nézzük a belsőt. Réz belső cső. Ez a kicsomagolás után is elég tisztának látszott, de nem árt mégis áthúzn irajta a tisztítópálcát. Tovább haladva jön a minőségi öntésű fém hop-up kamra, melynek ABS az állítókarja. A hop-up gumit lecsekkolva nyugtáztam, hogy gyárilag hibátlanul tették a helyére. A gearbox feketére fújt V3, blowback-re előkészítve. Ez annyit tesz, hogy, ha be tudjuk szerezni, vagy legyártani a zárkeret aljához csatlakozó, valamint a gearbox jobb oldalán keresztül a dugattyúba kapaszkodó hajlított fémrudat, akár mozoghat is.


Teli rézhenger, acél csapágyak, csapágyas rugóvezető alapból benne vannak a gearboxban, tehát tuningra nem nagyon kell költeni. A fegyver doboza szerint 120 m/s a csőtorkolati energiája és 50-60 méter a lőtáv. Ezt jelenleg igazolni, vagy cáfolni nem tudom, de a rugó elég feszes, nagyot és tompán csattan és a pár próbalövés alatt jóval messzebbre vitt, mint azt egy M100 körüli rugóval szerelt alapfegyvertől megszokhattam. Valószínűleg 400 FPS környékén lesz a chrono által mért érték.

A jó:
- Realisztikus megjelenés
- Acél tok
- Magas FPS
- Keveset kell tuningra költeni
- Opcionális blowback
- Olcsó

A rossz:
- A Kalash RK-08 teljesen acél
- Magas FPS
- Márkajelzések teljes hiánya

A csúf:
- A jelenlegi helyzetben, amikor szinte az összes kínai gyártó takarékon van, jó alternatíva lehet. A teljesen acél és márkajelzéses RK-08-cal szemben alul marad. Diadalmaskodik viszont a CYMA gearboxok belső precizitása és a QC. Ha az kell, hogy meggyőzd magad, gondolj arra, hogy a VFC AK-k sem teljesen acélok.